handlekurv
Glen Dimplex

Kokonaisvaltaiset lämmitysratkaisut kotiin ja mökille

Lämmitysratkaisuja kannattaa aina tarkastella kokonaisvaltaisesti, oli suunnitelmissa sitten asunnon remontointi tai kesämökin kunnostaminen. Tärkeitä ominaisuuksia ovat laadukkaat ratkaisut, älykäs lämmityksen ohjaus sekä tasapainotettu ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Olemme koonneet näille sivuille ohjeita lämmitysratkaisuun, joka tarjoaa parasta mukavuutta ja mahdollisuuden ennakoida sähkökustannuksia sekä vaatii mahdollisimman vähän huoltotoimenpiteitä.

Ilmainen tarkistuslista Osto-opas kokonaisvaltaisen lämmitysjärjestelmän hankintaan

El-radiator

Mistä tunnistaa hyvän lämmitysratkaisun?

Kotona

Hyvä lämmitysratkaisu kotona varmistaa halutun lämpötilan eri huoneissa päivän ja viikon eri aikoina.

Valikoima on suuri, ja siihen kuuluvat niin sähkölämmittimet kuin sähköinen lattialämmitys, vesikiertoinen lämmitys ja erilaiset lämpöpumput. Kaikki ratkaisut eivät kuitenkaan toimi yhtä hyvin kaikissa asunnoissa.

Esimerkiksi ilma-ilmalämpöpumppu ei ole yhtä tehokas talossa, jossa on paljon huoneita useammassa kerroksessa.

Vesikiertoinen lämmitys tarjoaa riittävästi miellyttävää lämpöä, mutta lämpötilan säätely on hidasta ja hankalaa silloin, kun ulkoilman lämpötilassa tapahtuu suurta vaihtelua.

Sähkölämmittimien ja sähköisen lattialämmityksen yhdistelmä sopii hyvin useimpiin koteihin. Kun jokaisen ikkunan alla on sähkölämmitin ja lisäksi kylpyhuoneessa ja kellarikerroksessa lattialämmitys, mukavuuslämpötilan saavuttaminen on helppoa.

Sähkölämmitystä kutsutaan nopeaksi lämmitystavaksi, koska tällaiset ratkaisut reagoivat termostaatin säätämiseen välittömästi. Älykkään lämmityksen ohjauksen avulla lämpötilaa voidaan laskea tai nostaa nopeasti sen mukaan, ovatko talon asukkaat kotona, nukkumassa vai töissä tai koulussa.

Mikä sitten on oikea ratkaisu missäkin asunnossa? Tähän vaikuttavat:

 • pinta-ala ja pohjaratkaisu
 • rakennusvuosi
 • uudisrakennus tai remontointi
 • eristyksen laatu
 • onko asunnossa tasapainotettu ilmanvaihtojärjestelmä
 • millainen lämmitysratkaisu asunnossa on aiemmin ollut
 • sijaitseeko asunto kaukolämpöalueella
 • onko rakennuksessa sähkön erillistuotantoa

Tutustu tarkempiin ohjeisiin Lämmitysblogissa.

 

Hus stuga värme ljus

Mökillä

Perinteisessä mökkiasumisessa takkatuli on valttia. Osa mökkielämän viehätystä on nauttia liekkien loimusta ja täydestä puuvarastosta. Monet mökit ja vapaa-ajan asunnot vastaavat kuitenkin nykyään laadultaan ja varustukseltaan tavallisia asuntoja. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennuksen runkoa, vesiputkia ja sähkölaitteita ei voi jättää lämpötilojen suhteen oman onnensa nojaan. Pakkasvauriot voivat käydä todella kalliiksi.

Siksi hyvä perusratkaisu mökilläkin on sähkölämmittimien ja sähköisen lattialämmityksen yhdistelmä. Rakennus voidaan jakaa useampaan vyöhykkeeseen, joiden lämpötilaa voidaan ohjata älypuhelimella.

Jokaiselle vyöhykkeelle voidaan määrittää oma vähimmäislämpötilansa ympäri vuoden. Ja kun seuraavaa mökkiviikonloppua suunnitellaan, haluttu mukavuuslämpötila kylpyhuoneessa, keittiössä ja olohuoneessa voidaan ohjelmoida lämmityksen ohjauksessa käytettävän sovelluksen kalenteriin jo hyvissä ajoin.

Lue lisää vapaa-ajan asunnon lämmityksestä Lämmitysblogista.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi

Mitkä ovat tavallisimmat lämmitysratkaisut?

Sähkölämmittimiä löytyy lähes jokaisesta kodista. Ne toimivat sähköllä, niitä ohjataan termostaatilla, ne antavat suoraa lämpöä ja reagoivat nopeasti termostaatin säätöön.

Sähköinen lattialämmitys on myös yleisesti käytetty ratkaisu. Tämä lämmitysratkaisu reagoi nopeasti ja antaa miellyttävää lämpöä. Se voidaan myös yhdistää sähkölämmittimiin.

Vesikiertoinen lämmitys lattiassa ja seinälle asennetuissa pattereissa on ollut suosittu ratkaisu viimeisten vuosikymmenien aikana. Lämmönlähde voi olla sähkö, kaukolämpö, maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu. Tämä lämmitysratkaisu ei reagoi kovin nopeasti termostaatin säätöön.

Ilma-ilmalämpöpumppu on erittäin energiatehokas ja siksi myös suosittu vaihtoehto. Se tuottaa paljon enemmän energiaa kuin mitä sen käyttö kuluttaa. Kuten vesikiertoinen lämmityskin, myös ilmalämpöpumpun hankkiminen ja asentaminen maksaa jonkin verran. Lämmön tasainen jakautuminen myös edellyttää melko avointa pohjaratkaisua.

Puulämmitys on joissain kodeissa pääasiallinen lämmitysmuoto. Useimmat kamiinan, puuhellan tai takan omistajat käyttävät niitä kuitenkin vain lisälämmitykseen kaikkein kylmimpinä päivinä – tai pelkästään viihtyisän tunnelman luojina. Kun puhtaasti palavia tulisijoja koskevat vaatimukset astuivat voimaan yli 20 vuotta sitten, tästä lämmitysratkaisusta tuli energiatehokkaampi, koska puuta hyödynnetään polttoaineena nykyään paremmin kuin aiemmin.

Golvvärme

Vesikiertoinen lämmitys vai sähkölämmitys?

Oikean lämmitysratkaisun valinnan tulisi perustua kodinomistajan omaan arvioon. Ratkaisujen toimittajat tietenkin suosittelevat omia vaihtoehtojaan sen mukaan, ovatko ne erikoistuneet vesikiertoiseen lämmitykseen vai sähkölämmitykseen. Viimeisten vuosikymmenien aikana mantrana on ollut vesikiertoinen lämmitys, mutta aivan viime vuosina suora sähkölämmitys on saanut uudelleen jalansijaa.

Hyvät perustiedot riittävät siihen, että asunnonomistaja voi itse arvioida valintansa vaikutukset. Kyse ei ole ainoastaan sähkölaskuista. Hankinta-, asennus- ja huoltokustannuksiin tulee kiinnittää vähintään yhtä paljon huomiota. Tarkista myös, millainen vaikutus mahdollisilla tulevilla remonteilla on lämmitysratkaisuun.

Yleiskuva:

elektrisk varme FIvannbåren varme FI

Kall innomhus

Sähköisten lämmitysratkaisujen edut ja haitat

Sähkölämmittimet

Seinälle asennettavat sähkölämmittimet ovat yksinkertainen keino lämmittää asunto. Tarvitset vain muutaman ruuvin kiinnitystä varten sekä sähkökytkennän, joko kiinteästi sähköverkkoon (sähköasentajan suorittamana) tai pistorasiaan.

Suorassa sähkölämmityksessä energia käytetään lämmitykseen välittömästi.

Älykkään lämmityksen ohjauksen avulla käyttäjä voi hallita energiankulutusta ja laskea lämpötilaa silloin, kun kukaan ei ole kotona tai asukkaat ovat nukkumassa.

Sähkölämmittimien haittapuolena on niiden sijoittelu. Ne on asennettava ikkunoiden alle lämmittämään ikkunasta tulevaa kylmää ilmaa. Lisäksi monet kokevat, että termostaattia on säädettävä melko usein, jotta lämpötila pysyy tasaisen mukavana. Tässä tapauksessa ongelmana on itse asiassa huono termostaatti, joka voi olla esimerkiksi liian vanha tai muuten heikkolaatuinen.

Vanhemmat termostaatit tuppaavat jäädä päälle liian pitkäksi aikaa niin, että lämpötila nousee liian korkeaksi. Halpa elektroninen termostaatti voi olla valmistettu huonosta metallista, jolloin metallin lämpö vaikuttaa termostaattiin siten, että se kytkeytyy pois päältä liian varhaisessa vaiheessa.

Vanhat sähkölämmittimet kuluttavat melko paljon sähköä myös silloin, kun termostaatti on pois päältä. Tehonkulutus voi olla jopa 10 wattia, kun taas nykyaikaisille lämmittimille riittää stand by -tilassa 0,5 wattia.

Vanhojen lämmittimien haittapuoli on siis vanha teknologia, kun taas uudet ratkaisut käyttävät energiaa optimaalisesti ja tarjoavat erinomaista mukavuutta.

Lue lisää Lämmitysblogista:

Tämän takia voivat sähkölämmittimet olla järkevä valinta

 

Lattialämmitys

Sähköinen lattialämmitys soveltuu ensisijaisesti kylpyhuoneisiin ja kellaritiloihin. Monet asentavat lattialämmityksen uusien lattioiden alle myös muissa huoneissa.

Tämän lämmitysmuodon etuna on alhaalta ylös nouseva lämpö, joka mahdollistaa sisälämpötilan laskemisen muutamalla asteella mukavuudesta tinkimättä. Lämmityselementit ovat myös piilossa, joten seinätila vapautuu sisustus- ja muihin tarkoituksiin.

Haittapuolena on ratkaisun korkea hinta, sillä lattialämmityksen asentamiseen tarvitaan ammattilaista. Tehonkulutus on jopa 60 W neliömetriä kohti, joten lattialämmitys ei ole kaikkein energiataloudellisin vaihtoehto, mutta ei myöskään kaikkein kallein.

Hyvä eristys on lattialämmitykselle ehdoton edellytys. Vanhemmissa taloissa, joita ei ole juuri remontoitu viimeisten vuosikymmenien aikana, lämpöhukka kellariin, maahan tai naapureille voi olla suurta. Toisaalta lämmityskaapelit ovat erityisen tehokas ratkaisu nykyaikaisissa asunnoissa, jotka rakennusstandardeiltaan ovat lähes passiivitaloja.

Lattian alle piilotettu sähkölämmitys on hitaanpuoleinen, mutta reagoi kuitenkin huomattavasti nopeammin kuin vesikiertoiset ratkaisut. Siksi lattialämmitys soveltuu erityisen hyvin yhdistettäväksi sähkölämmittimiin, jolloin molempia ohjataan saman lämmityksen ohjausjärjestelmän puitteissa.

Lattialämmityskaapelien asentaminen ei vaadi kovin suuria investointeja, ja ne on suunniteltu kestämään pitkään.

Ilmainen tarkistuslista Osto-opas kokonaisvaltaisen lämmitysjärjestelmän hankintaan
Termostat

Tärkeä termostaatti

Lämmitysratkaisusta riippumatta termostaatti on tärkeässä asemassa koetun lämmitysmukavuuden kannalta. Paljon riippuu termostaatin laadusta sekä siitä, miten hyvät toimintaedellytykset termostaatilla ovat.

Ilmalämpöpumpun termostaatti pitää lämpötilan melko tarkasti säädetyn mukaisena, kun lämpötila mitataan itse lämpöpumpun tai mahdollisen ulkoisen termostaatin läheltä. Tällaisen lämmitysratkaisun suurin etu on siinä, että sen avulla on mahdollista lämmittää suuria alueita tai useampia huoneita, kun pohjaratkaisu on avoin tai huoneiden ovia pidetään avoinna. Mitä kauempana pumpusta huone sijaitsee, sitä suurempi ero termostaatin mittaamalla ja todellisella lämpötilalla on.

Vesikiertoisessa lämmitysratkaisussa termostaatti voi olla laadukas ja toimia juuri niin kuin pitääkin. Ongelmana onkin järjestelmän hitaus, kun lämmönlähteenä toimii vesi. Lämpötilaa säädellään putkia pitkin virtaavan veden määrää säätelemällä, ja lämpötilan nostaminen tai laskeminen vie aikaa.

Sähkölämmityksessä termostaatilla on parhaat edellytykset hoitaa työnsä hyvin. Termostaatit asennetaan jokaiseen sähkölämmittimeen, jolloin ne ovat riittävän lähellä lämmönlähdettä ylläpitääkseen kussakin huoneessa haluttua lämpötilaa.

Sähkölämmitys on myös nopea lämmitysmuoto, sillä se reagoi välittömästi termostaatin kytkeytyessä päälle. Älykkään lämmityksen ohjauksen avulla termostaatit voivat toimia yhteistyössä vyöhykkeittäin oikean lämpötilan saavuttamiseksi.

Sähkölämmittimienkin säätely voi kuitenkin ontua, jos termostaatti on laadultaan ja teknologialtaan vääränlainen. Vanhanaikaiset termostaatit perustuvat metallien lämpölaajenemiseen ja toimivat hitaammin kuin nykyaikaiset elektroniset termostaatit. Silloin ongelmaksi voi muodostua viive – termostaatti kytkee lämmityksen pois päältä vasta siinä vaiheessa, kun on jo liian kuuma.

Uudemmissa mutta yksinkertaisemmissa termostaateissa puolestaan on komponentteja, joihin itse lämmityselementti voi vaikuttaa. Silloin ongelmana on liian korkea lämmityskäyrä – termostaatti kytkee lämmittimen pois päältä liian aikaisin, koska se tulkitsee lämmittimestä tulevan lämmön huoneen lämpötilaksi.

Nykyaikaisten elektronisten termostaattien komponentit ja ohjelmistot ehkäisevät virhelukemia ja varmistavat tasaisen lämmityksen lämpötilavaihteluista riippumatta.

Termostaatilla on siis tärkeä rooli siinä, saavutetaanko asunnossa mukavuuslämpötila ja kuinka nopeasti se tapahtuu.

Lue lisää aiheesta Lämmitysblogista:

Miksi joudut säätämään lämmittimen termostaattia niin usein?

Elradiator baderum

Yhdistä sähkölämmittimet ja lattialämmitys onnistuneesti

Kun tavoitteena on energiataloudellisempi ja mukavampi lämmitys, kannattaa harkita sähkölämmittimien ja sähköisen lattialämmityksen yhdistelmää. Viimeksi mainittu tarjoaa tällaisessa ratkaisussa peruslämmön, kun taas sähkölämmittimillä huoneen lämpötilaa voidaan hienosäätää.

Jos asunnossa on useita kerroksia, lämmityskaapelit on asennettava pohjakerrokseen, jolloin lämpö pääsee kohoamaan ylöspäin. Lattialämmitystä ei kuitenkaan asenneta kaikkiin huoneisiin. Makuuhuoneissa haasteena ovat paljon pinta-alaa vievät sängyt, jotka varaavat lämpöä lattian alle. Lattialämmitys on myös suhteellisen hidas lämmitysratkaisu, joka reagoi säätelyyn verkkaisempaan tahtiin. Tuuletuksen yhteydessä termostaatti on käännettävä pienemmälle energiantuhlauksen välttämiseksi, ja tuuletuksen jälkeen sähkölämmittimet nostavat lämpötilan halutulle tasolle nopeammin.

Esimerkiksi kylpyhuoneissa laattalattia voi tuntua kylmältä, joten sellaisen alle lämmityskaapelit sopivat mainiosti.

Hyvä eristys on tärkeä edellytys lattialämmityksen ja sähkölämmittimien ihanteelliselle yhteistoiminnalle. Jos lämpöhäviö lattian läpi on suurta, energiaa menee turhan paljon hukkaan – sekä lämpövuotona että sähkölämmittimien ylimääräisenä työnä. Ja termostaatin säätäminen isommalle pelkästään lattiassa voi tuntua epämiellyttävältä jalkapohjissa.

Uudemmissa taloissa eristys on riittävän hyvä, mutta myös vanhemmissa peruskorjatuissa taloissa edellytykset lattialämmityksen tehokkaalle hyödyntämiselle ovat hyvät. Joka tapauksessa on suositeltavaa lisätä ylimääräinen eristyskerros lämmityskaapelien, lämpömattojen tai -kalvojen alle asennuksen yhteydessä. Tällainen eristyskerros on vain parin millimetrin paksuinen, mutta se edistää lämmön virtaamista ylöspäin, ei alaspäin.

Termostaattien yhdistäminen yhden järjestelmän alle älykkään lämmityksen ohjauksen puitteissa varmistaa, että sähkölämmittimien ja lattialämmityksen käsittävä lämmitysratkaisu toimii onnistuneesti. Erillisten termostaattien manuaalisessa säätelyssä on riskinä, että nämä kaksi toimivat ikään kuin toisiaan vastaan. Jos sähkölämmittimiä säädetään pienemmälle yön ajaksi, mutta lattialämmitykselle ei tehdä mitään, lattialämmityksen termostaatti joutuu tekemään ylitöitä pitääkseen lämpötilan normaalitasolla. Tämä tarkoittaa ylimääräisiä ja turhia energiakustannuksia.

Lattialämmityksen ja sähkölämmittimien systemaattisella ohjauksella saadaan lämmitysratkaisuista paras mahdollinen hyöty, mikä lisää mukavuutta ja on myös energiataloudellisempaa.

Lisää aiheesta löytyy täältä.

Gröna blad

Tasapainotettu ilmanvaihto

Lämmitysratkaisujen suunnittelun yhteydessä on syytä harkita myös lämmöntalteenotolla varustettua tasapainotettua ilmanvaihtoa. Hyvä ilmanvaihto tarkoittaa parempaa sisäilman laatua ja parempaa energiataloutta.

Keskitetty ilmanvaihtojärjestelmä ja siihen kuuluvat kanavat katossa ja seinissä on vaativa ratkaisu – sekä teknisesti että taloudellisesti. Vaihtoehto on huonekohtainen tasapainotettu ilmanvaihto. Tämä on käytännössä kompakti laite, joka asennetaan ulkoseinään periaatteessa samalla tavalla kuin perinteinen ilmanvaihtoventtiili.

Laite imee sisään kylmää ulkoilmaa ja lämmittää sen lämpimällä sisäilmalla, jonka se pumppaa samalla ulos. Sisäilma siis vaihtuu jatkuvasti samalla kun lämmitysenergian tarve pienenee.

Tuloksena on laadukkaampi sisäilma ja tasainen lämpötila kaikissa huoneissa, joihin laite on asennettu. Ilman esilämmitys pitää yllä peruslämpöä, jonka ansiosta myös sähkölaskun avaamisesta tulee miellyttävämpi kokemus – sähkölämmityksen älykkään vyöhykeohjauksen tuomien säästöjen lisäksi.

Tasapainotettu ilmanvaihto lämmöntalteenotolla on jo pelkästään rakennusteknisesti hyvä ratkaisu kaikkiin asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Suurista lämpötilavaihteluista ja huonosta ilmanvaihdosta syntyy kosteutta. Kosteus puolestaan tarjoaa erinomaisen kasvualustan homeelle, sienille ja laholle. Hyvä ilmanvaihto varmistaa rakennuksen tasaisen lämpötilan ja oikean ilmankosteuden, mikä puolestaan tarkoittaa kuivaa ja terveellistä asuinympäristöä.

Muita syitä tällaisen ratkaisun valintaan ovat:

 • Jos ilmansaasteet ovat asuinalueella merkittävä ongelma, laite puhdistaa ilman ennen sen päästämistä sisätiloihin
 • Jos melu on asuinalueella merkittävä ongelma, ikkunaa ei tarvitse avata tuuletusta varten
 • Jos rakennuksessa esiintyy radonia, ilmanvaihtojärjestelmä estää kaasua nousemasta asuintiloihin

Lisätietoa löytyy tästä oppaasta:

Kuinka hyvä on asuntosi ilmanlaatu?

Värmestyrning mobil

Miksi kannattaa valita sähkölämmitys älykkäällä ohjauksella?

Lyhyt vastaus kysymykseen on, että tämä ratkaisu tarjoaa helpoimman, energiataloudellisimman ja käytännöllisimmän keinon saavuttaa haluttu lämpötila kaikissa huoneissa tarpeen mukaan.

Tarkemmin sanottuna puhutaan lämmityksen älykkäästä ohjauksesta (linkki osioon ”Näin lämmityksen ohjaus toimii”). Kun sähkölämmittimiä, lämpöpumppua tai vesikiertoista lämmitystä säädellään ainoastaan manuaalisesti, monet päätyvät pitämään yllä koko päivän samaa lämpötilaa eri huoneissa. Olohuoneessa ja oleskelutiloissa lämpötila on tavallisesti muutaman asteen päälle 20, kun taas makuuhuoneissa lämpötila säädetään jonkin verran alhaisemmaksi.

Tämä tarkoittaa, että lämpöä menee hukkaan päivisin, kun huoneet eivät ole käytössä. Tämä taas tietää tarpeettomia kustannuksia.

Lämmityksen ohjauksella lämpötilaa voidaan säätää ylös ja alas sen mukaan, milloin ja mitkä huoneet ovat käytössä. Tällainen ohjausjärjestelmä toimii periaatteessa monen tyyppisissä lämmitysjärjestelmissä, mutta sähkölämmittimissä se on parhaimmillaan, koska ne reagoivat säätelyyn nopeasti. Jos pääasiallisena lämmitysmuotona on lattialämmitys, sähkölämmittimiä voidaan käyttää tehokkaasti lisälämmitykseen.

On olemassa yksinkertaisia ratkaisuja, jotka ainoastaan kytkevät lämmön päälle tai pois päältä. Astetta edistyksellisempiä ovat sähkölämmittimet, jotka on mahdollista ohjelmoida laskemaan lämpötilaa yöaikaan. Älykäs lämmityksen ohjaus tarjoaa vieläkin enemmän. Älykkäässä ohjausjärjestelmässä asunto tai mökki jaetaan eri vyöhykkeisiin, joiden lämpötilaa voidaan säädellä erikseen. Makuuhuoneissa voidaan ylläpitää tasaisen alhaista lämpötilaa, kun taas olohuoneessa ja keittiössä lämpötilaa voidaan laskea yön ajaksi sekä päiväsaikaan, kun asukkaat ovat töissä tai koulussa. Järjestelmä on mahdollista ohjelmoida laskemaan lämpötiloja myös lomien ajaksi, viikonloppuisin tai muulloin asunnon ollessa tyhjillään.

Vapaa-ajan asunnoissa on vuorostaan käytännöllisempää ylläpitää perusasetuksena vähimmäislämpötilaa ja ohjelmoida lämmitys siten, että mukavuuslämpötila on saavutettu suunniteltuun saapumisaikaan mennessä.

Sähköiset lämmitysratkaisut sopivat parhaiten tällaisiin tarkoituksiin, koska ne reagoivat muutoksiin nopeasti. Lämpötilan nostaminen ja laskeminen tapahtuu nopeasti ja energiataloudellisesti.

Lisää lämmityksen ohjauksesta Lämmitysblogissa.

Värmestyrning kalender

Näin lämmityksen ohjaus toimii

Älykäs lämmityksen ohjaus eli vyöhykeohjaus tarkoittaa harkittua ja automatisoitua lämpötilojen säätöä eri vyöhykkeillä eri aikoina. Esimerkiksi kaikki makuuhuoneet voivat muodostaa yhden vyöhykkeen ja olohuone ja keittiö toisen vyöhykkeen, jolloin kolmas vyöhyke on kylpyhuone.

Järjestelmän ytimessä on lämmityksenohjauskeskus, joka viestii langattomasti sähkölämmittimien ja lattialämmityksen termostaattien kanssa. Järjestelmää käytetään seinälle asennettavasta langattomasta ohjauspaneelista tai internetin yli mobiilisovelluksella. Haluttu ajanjakso ja haluttu lämpötila määritetään joko päiväkohtaisesti tai pidemmälle aikavälille.

Esimerkiksi olohuoneeseen ja keittiöön voidaan ohjelmoida lämpötilaksi 18 astetta päiväsaikaan maanantaista perjantaihin, kun asukkaat ovat töissä tai koulussa. Aamulla ja iltapäivällä perheenjäsenten tultua kotiin lämmityksenohjauskeskus antaa käskyn nostaa lämpötila 21 asteeseen. Viikonloppuja ja lomia varten voidaan määrittää omat asetukset.

Mökkiviikonloppua varten järjestelmä voidaan ohjelmoida käynnistämään keittiön ja olohuoneen lämmitys määrätyllä kellonlyömällä perjantaina. Makuuhuoneiden lämmitys voidaan jättää myöhemmäksi tai vuodenajasta riippuen kokonaan pois.

Kun lämmityksen ohjausta käytetään oikein, asunnon sähkönkulutusta voidaan vähentää jopa 25 %, kun huoneita ei lämmitetä turhaan.

Ikkuna-anturit ovat käytännöllinen lisä, joka tuo myös osaltaan säästöjä: tuuletuksen yhteydessä ikkunan alla olevan sähkölämmittimen termostaatti nimittäin reagoi ulkoa tulevaan kylmään ilmaan ja käynnistää lämmityksen, jos sitä ei ole säädetty pienemmälle tai kokonaan pois päältä. Anturissa on langaton magneettikosketin, joka tunnistaa ikkunan avaamisen ja lähettää signaalin suoraan lämmittimen termostaattiin, joka ohjaa lämmittimen jäätymissuojatilaan.  Tarvittaessa sama signaali voidaan lähettää jopa kymmenelle lämmittimelle.

Lisää vastauksia kysymyksiin löydät Lämmitysblogista.

Värmestyrning mobil bord

Miten pääsen alkuun lämmityksen ohjauksen kanssa?

Teoriassa sinun tarvitsee vain etsiä jälleenmyyjä ja hankkia lämmityksen ohjausyksikkö, ohjauspaneeli ja tarvittava määrä lämmityksen ohjaukseen soveltuvia sähkölämmittimiä. Toisaalta asunto on usein jo varustettu toimivalla lämmitysratkaisulla, jonka pois heittäminen voi tuntua väärältä ja taloudellisestikin vastuuttomalta.

Myyjä voi auttaa sinua selvittämään, onko asunnon nykyiset sähkölämmittimet, vesikiertoinen lattialämmitys tai lämpöpumppu mahdollista kytkeä lämmityksen ohjausjärjestelmään. Yksinkertaisin ja toimintavarmin ratkaisu on asentaa räätälöity järjestelmä.

Käytännössä järjestelmän asentaminen alkaa jokaisen huoneen lämmitystarpeen kartoittamisesta. Lattialämmitystä voidaan pitää peruslämmityksenä, johon lämmityksen ohjauskeskuksessa yhdistetään sähkölämmittimet.

Keskus yhdistetään verkkoon tavallisen reitittimen kautta. Tämän jälkeen sitä voidaan käyttää älypuhelinsovelluksella seinälle asennetun langattoman käyttöpaneelin lisäksi. Ohjauspaneelin voit asentaa mihin tahansa käytännölliseksi katsomaasi paikkaan, kunhan sillä on edelleen yhteys keskusyksikköön.

Sähkölämmittimet asennetaan seinille, mieluiten ikkunan alle, jossa ne voivat lämmittää ikkunasta tulevan vedon ja varmistaa lämmön jakautumisen huonetilaan parhaalla mahdollisella tavalla. Isossa huoneessa, jossa on useita ikkunoita, paras mukavuus saavutetaan asentamalla lämmitin kunkin ikkunan alle. Useampi lämmitin tulee hankintahinnaltaan hieman kalliimmaksi kuin yksi suuri lämmitin, mutta sähköä molemmat vaihtoehdot kuluttavat tismalleen yhtä paljon.

Asunto jaetaan vyöhykkeisiin sen mukaan, millainen lämpötila-alue mihinkin huoneeseen halutaan. Tämän jälkeen sinun tarvitsee vain seurata lämmitysratkaisun mukana tulleita ohjeita, jotka ovat melko intuitiivisia. Suurempi työ on päättää, millainen lämpötila millekin ajanjaksolle halutaan. Ohjelmointi pohjataan asukkaiden viikon ja jopa vuoden mittaisiin päivärutiineihin. Sovelluksen kalenteriosioon syötetään sitten halutut ajanjaksot mukavuuslämpötilalle ja alennetulle lämpötilalle. Siinä kaikki – järjestelmä on nyt käytössä. Käynnistysvaiheen aikana saatat joutua vielä jonkin verran säätämään termostaattien ja lämmitysajanjaksojen asetuksia.

Mätare kWh

Tehomaksu ja nopeat lämmitysratkaisut

Sähkön tehoperusteisen hinnoittelun myötä sähköasiakkaiden on opeteltava jakamaan kulutuksensa tasaisemmin välttääkseen suuremmat sähkölaskut.

Tehoperusteinen hinnoittelu tarkoittaa, että sähköntoimittaja veloittaa enemmän kilowattituntia kohti silloin, kun asiakas kuluttaa kerralla enemmän sähköä. Tyypillinen esimerkki tällaisesta kulutuksesta on tilanne, jossa sähköasiakas kytkee sähköauton lataukseen, astianpesukoneen päälle ja pesukoneen pyörimään samalla, kun perhe valmistaa illallista. Viranomaisten ja sähköntoimittajien tavoitteena on hillitä tällaisia kulutushuippuja veloittamalla asiakkaan aiheuttamista kulutuspiikeistä enemmän.

Tällä on suuri merkitys myös lämmityksen ohjaukselle kodeissa ja vapaa-ajan asunnoissa: jos useampaa vyöhykettä on tarkoitus lämmittää suurin piirtein samaan aikaan, kannattaa varmistaa, että lämmitys käynnistetään eri vyöhykkeissä hieman eri aikaan. Anna esimerkiksi keittiön lämmetä puolen tunnin ajan ennen lämmityksen käynnistämistä olohuoneessa. Näin kokonaiskuormitus pienenee ja voit välttää tehomaksun aiheuttavan kulutuspiikin.

Niin kutsutut nopeat lämmitysratkaisut vastaavat parhaiten tämän kaltaiseen haasteeseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sähkölämmitystä, joka reagoi nopeasti termostaattien säätämiseen. Sähkölämmittimet käynnistävät lämmitysprosessin välittömästi, ja mukavuuslämpötilan saavuttaminen vie vain suhteellisen vähän aikaa. Yhdessä sähköisen lattialämmityksen kanssa sähkölämmittimiä voidaan käyttää lämpötilojen hienosäätöön.

Vertailun vuoksi vesikiertoinen lämmitys on niin kutsuttu hidas ratkaisu: vesi lämmittää ilman hitaammin ja kuluttaa energiaa pidempään. Silloin aika ei riitä vyöhykkeiden lämmittämiseen yksi toisensa jälkeen, ja sähkölaskuun voi ilmestyä epätoivottu tehomaksu.

Lue Lämmitysblogista, miten ekosuunnitteludirektiivi vaikuttaa sähkölämmitykseen.

Mitä eri lämmitysratkaisut maksavat?

Sähkölasku muodostaa vain pienen osan kodin ja vapaa-ajan asunnon lämmitysratkaisuun liittyvistä kustannuksista. Ratkaisun kokonaiskustannukset koko sen käyttöiän ajalta antavat realistisemman kuvan:

 • Hankintahinta
 • Asennus
 • Käyttö
 • Kunnossapito
 • Korjaukset
 • Remontointikustannukset

Sähkölämmittimet ja sähköinen lattialämmitys muodostavat energiatehokkaan yhdistelmän, jonka hankintakustannukset ovat melko kohtuulliset. Laadukas, älykkääseen lämmityksen ohjaukseen soveltuva sähkölämmitin maksaa noin sata euroa, kun taas lattialämmityksen hinta lähtee muutamista kymmenistä euroista per neliömetri.

Lisäksi tarvitaan lämmityksen ohjausyksikkö ja ohjauspaneeli.

Monet asentavat tällaisen lämmitysratkaisun itse, mutta osa työstä on kuitenkin teetettävä pätevällä sähköasentajalla.

Käyttökustannukset muodostuvat sähkölaskusta. Huolto- ja kunnossapitokustannukset ovat vähäisiä ja rajoittuvat esimerkiksi termostaatin vaihtamiseen. Tällaiset ratkaisut eivät periaatteessa vaadi korjauksia, kunhan kukaan ei satu lyömään esimerkiksi naulaa lattian läpi!

Jos asuntoa remontoidaan ja siten luodaan uusia lämmitysvyöhykkeitä, sähkölämmittimiä on helppo joko siirtää tai lisätä, jonka jälkeen lämmityksen ohjauskeskus tarvitsee vain ohjelmoida uudelleen. Lattialämmityksen vyöhykkeiden muuttaminen voi olla suurempi urakka.

Vesikiertoinen lämmitys asennetaan tavallisesti lattialle tai upotetaan lattian sisään, missä se antaa mukavan lämmön tunteen. Käyttökustannukset eivät ole kovin suuret, mikä johtuu pitkälti siitä, että tuntuva lämpö saa asukkaat tyytymään muutamaa astetta alhaisempaan mukavuuslämpötilaan. Sitä vastoin tämän ratkaisun hankinta- ja asennuskustannukset ovat huomattavan suuret.

Käyttökustannukset muodostuvat veden lämmittämiseen käytetyn energian hinnasta. Etuna on se, että lämmittämiseen voidaan käyttää vaihtoehtoisia energianlähteitä, kuten sähköä, kaukolämpöä tai pellettejä.

Huolto- ja korjaustoimenpiteisiin vaaditaan ammattilaisia, joten kustannukset ovat sen mukaisia.

Jos talon lämmitysvyöhykkeitä on tarpeen muokata, tämä voi edellyttää suuria muutoksia rakenteisiin. Esimerkiksi ylimääräinen makuuhuone, jonka lämpötila on alhaisempi kuin sen vieressä sijaitsevan olohuoneen, vaatii oman putkensa lattiaan.

Ilma-ilmalämpöpumppu on tehokas lämmitysratkaisu moniin asuntoihin. Pumppu siirtää lämpöä ulkoilmasta ja jakaa sen sisätiloihin eri huoneisiin, jos asunnon pohjaratkaisu on avoin.

Laitteiden hinnat ovat jatkuvasti edullisempia, mutta asennuskustannukset on kuitenkin otettava huomioon.

Ilmalämpöpumpun suuri etu on, että se tuottaa huomattavasti enemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa. 1500 W lämpöpumppu voi tuottaa 5000 W lämpöenergiaa, mikä on sähkölaskun kannalta tietenkin erinomainen uutinen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että yksinkertaisimmat tai vanhemmat mallit voivat olla vaikeuksissa mukavuuslämpötilan tuottamisen kanssa kylmimpinä päivinä, kun elohopea laskee 15-20 asteeseen tai jopa alle. Tämä tarkoittaa, että asunnossa voidaan tarvita tällaisia tilanteita varten myös toinen lämmitysratkaisu.

Huoltokustannuksiin on varattava parisataa euroa joka toinen vuosi. Ilmalämpöpumpussa on monia liikkuvia osia, jotka voivat vaatia korjausta tai vaihtoa, joten kunnossapitoon voi upota jonkin verran rahaa.

Asunnon remontointi voi aiheuttaa lisäkustannuksia, jos se tarkoittaa lämpöpumpun siirtämistä. Sama koskee myös tilanteita, joissa uusi sisäseinä estää tasaisen lämmönjakelun, jolloin uuteen huoneeseen tarvitaan oma lämmitysratkaisunsa.

Lue lisää eri lämmitysratkaisujen käyttöikäkustannuksista Lämmitysblogista.

Ingvar Sørlien med elradiator

Kokemuksia Nobø Energy Control -järjestelmästä

Älykäs lämmityksen ohjaus on antanut Norjan Hamarissa asuvalle Sørlienin perheelle enemmän kontrollia lämmityskustannuksiin ja huomattavasti enemmän mukavuutta.

Vuonna 1968 rakennetussa talossa asuvat äiti Izabela ja isä Ingvar sekä heidän kaksi kouluikäistä tytärtään. Lisäksi taloon on rakennettu uudempi laajennusosa, jossa olevassa erillisessä asunnossa asuu Izabelan äiti. Muutama vuosi sitten perhe sai ainutlaatuisen tilaisuuden testata Nobøn parhaita lämmitysratkaisuja voitettuaan Eidsiva-sähköyhtiön ”Elä energiaälykkäästi” -asiakaskilpailun.

Molemmat asunnot varustettiin nykyaikaisilla sähkölämmittimillä, jotka jaettiin eri vyöhykkeille lämmityksen ohjausta varten. Lisäksi ikkuna-anturit huolehtivat lämmittimien kytkemisestä pois päältä tuuletuksen ajaksi.

– Meitä houkuttavat ratkaisut, jotka tekevät arjen pyörittämisestä helpompaa ja samalla voivat auttaa meitä säästämään muutaman kruunun. Voidaan sanoa, että olemme keskimääräistä enemmän kiinnostuneita teknologiasta ja arkea helpottavista ja taloudellisista ratkaisuista, Izabela kertoo. Juuri hän ilmoitti perheen pilottikilpailuun vuonna 2016.

Tammikuussa 2017 perheen kotiin asennettiin seuraavat komponentit:

 • Nobø-sähkölämmittimet Nobø Energy Control -kauko-ohjauksella
 • Nobø Sense -ikkuna-anturi – markkinoiden helpoin energiataloudellinen toimenpide
 • Nobø Energy Control Hub, sovelluksella ohjattava lämmityksen ohjausyksikkö

Näin ne toimivat:

 • Nobø Energy Control Hub kommunikoi langattomasti sähkölämmittimien elektronisten termostaattien kanssa.
 • Sen avulla voidaan laskea lämpötilaa niiden tuntien ajaksi, kun perheelle riittää mukavuuslämpötilaa alhaisempi lämpötila.
 • Ikkuna-anturit kommunikoivat suoraan lämmittimessä olevan ohjausyksikön kanssa.
 • Sähkölämmittimet on sijoitettu ikkunoiden alle, jolloin ne ehkäisevät vetoa. Ikkuna-anturi lähettää langattoman signaalin, joka kytkee lämmittimen pois päältä, kun ikkuna avataan. Näin voidaan välttää tarpeeton lämmitys ja energiantuhlaus.

Perhe on kerännyt kokemuksia ratkaisujen käytöstä kohta kahden vuoden ajan. Ingvar korostaa erityisesti lämmityksen ohjausta älypuhelinsovelluksella:

– Järjestelmä on helppo ohjelmoida perheen päivärytmin mukaan määrittämällä viikko-ohjelma, vaikka lapset tulevatkin koulusta kotiin eri aikoina viikon eri päivinä. Eri vyöhykkeet mahdollistavat myös oikeiden huoneiden oikea-aikaisen lämmityksen. Meillä on esimerkiksi muutama huone, joita emme lämmitä aamuisin ollenkaan, Ingvar selittää.

Johtopäätös on, että arkielämä talossa on huomattavasti viihtyisämpää.

– Lämmitysmukavuus on yksinkertaisesti erinomainen. Olemme ohjelmoineet järjestelmän siten, että aamulla on mukava nousta ja iltapäivällä on mukava tulla kotiin. Iltaisin on taas viileämpää, kun on aika mennä nukkumaan, perheenisä kertoo.

Entä sähkölaskut? Lue lisää Sørlienin perheen kokemuksista Lämmitysblogissa.

Sähköiset lämmityslaitteet eri tarpeisiin

Markkinoilla on laaja valikoima erilaisia lämmitystuotteita, joten kannattaa selvittää, millaisiin tarpeisiin eri laitteet voivat vastata. Kaikki eivät sovellu yhtä hyvin kodin tai mökin pysyväksi lämmitysratkaisuksi.

Vapaasti seisovat sähkölämmittimet ovat yksinkertaisimmasta päästä. Lämmitin kytketään pistorasiaan, jonka jälkeen se nostaa lämpötilaa välittömästi. Vaihtoehtoja ovat lämpöpuhallin tai lämpöpatteri.

Näiden laitteiden on täytettävä erilaisia vaatimuksia, kuten hyvä termostaatti, kaatumissuoja, ylikuumenemissuoja.

Lämpöpuhallin on tarkoitettu väliaikaiseen lisälämmitykseen, ja sitä on valvottava käytön aikana. Se on tehokas, kun halutaan lämmittää nopeasti melko suuri alue puhallussuunnassa. Toinen etu on hinta. Tällaiset lämmittimet ovat hyvin edullisia. Haittapuolena taas on huono energiatehokkuus. Puhallin kuluttaa melkoisesti sähköä, eikä se sovellu tasaisen lämpötilan ylläpitämiseen kohtuullisilla kustannuksilla. Näin ollen puhaltimen käyttö tulee ajan mittaan kalliiksi.

Öljytäytteinen lämpöpatteri on suosittu ratkaisu, joka tuottaa hyvin lämpöä. Niitä käytetään usein myös pysyvänä lämmitysratkaisuna, etenkin mökillä. Etuna on alhainen pintalämpötila, minkä lisäksi patteria voidaan liikuttaa pyörillä. Haittapuoli on riski paineenalaisen öljyn vuotamisesta rakenteisiin. Öljytäytteistä lämpöpatteria ei tule käyttää ilman valvontaa.

Samat edut saadaan ei-öljytäytteisellä lämpöpatterilla, mutta sen voi huoletta jättää vartioimatta. Se voi olla tehokas apu lisälämmönlähteenä.

Sähkölämmittimien ja sähköisen lattialämmityksen yhdistelmä, jota ohjataan älykkäällä lämmityksen ohjausjärjestelmällä, on pysyvä lämmitysratkaisu niin kotiin kuin mökillekin. Kylpyhuoneeseen ja mahdollisen kellarin kylmään lattiaan asennettu lattialämmitys tarjoaa hyvän peruslämmön. Ikkunoiden alle asennetut sähkölämmittimet tuottavat tasaista ja energiataloudellista lämpöä. Kun lattia on hyvin eristetty, sähköinen lattialämmitys voi tuottaa peruslämmityksen koko kerrokseen, ja sähkölämmittimillä lämpötiloja voidaan hienosäätää pitkin päivää: yön ajaksi lämpötilaa voidaan laskea, ja näin voidaan tehdä myös päiväsaikaan, kun asukkaat eivät ole kotona.

Ota yhteyttä sähköasentajaan löytääksesi juuri sinulle sopivimman sähkölämmitysratkaisun, jota on mahdollista ohjata vyöhykkeittäin.

Lue lisää myös lämmittimien vaikutuksesta sisäilman laatuun.

Paras lämmitysjärjestelmätoimittaja

Kun kotiin tai vapaa-ajan asuntoon hankitaan lämmitysjärjestelmää, erilaisista ratkaisuista ja toimittajista löytyy paljon valinnanvaraa. Useissa tällä sivustolla julkaistuissa artikkeleissa suositellaan sähköisen lattialämmityksen ja sähkölämmittimien yhdistelmää, jota voidaan hallita älykkäällä lämmityksen ohjausjärjestelmällä. Tällainen järjestelmä on energiataloudellinen, kustannuksiltaan kohtuullinen ja pitää lämpötilan tasaisena. Tasapainotettu ilmanvaihto lämmöntalteenotolla osana samaa konseptia lisää energiatehokkuutta entisestään ja parantaa samalla sisäilman laatua.

Lämmitysratkaisun valinnan jälkeen seuraava kysymys on parhaan toimittajan valinta. Tässäkin valinnassa merkityksellisimpiä ovat tietyt järkiperusteet, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

 • Toimittajalla tulee mielellään olla pitkä kokemus alalta. Tämä tarjoaa turvaa mahdollisten reklamaatioiden ja järjestelmäpäivitysten varalta.
 • Toimittajalla tulee olla kattava kokemus valitsemasi lämmitysratkaisun myynnistä. Tämä varmistaa, että eri järjestelmät on perinpohjaisesti testattu ja hyviksi havaittu.
 • Toimittajan koollakin on merkitystä. Kun toimittaja on osa useista asiantuntijoista koostuvaa suurempaa konsernia, kun sen taloudellinen tilanne on vakaa ja kun sillä on merkittäviä sopimuksia asennusfirmojen kanssa, tiedät kyseessä olevan laadukkaan toimittajan.
 • Varmista, että toimittaja voi tarjota riittävää teknistä tukea ja tukea takuuasioissa myös pitkällä tähtäimellä.

Valitsemasi toimittajan tulisi pystyä toimittamaan täydellisiä ratkaisuja, joihin sisältyvät sekä lämmitys että ilmanvaihto. Kun lämmitys ja ilmanvaihto hankitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja tarjoava toimittajalta, sekä asunnon omistaja että työn suorittava sähköasentaja voivat luottaa saavansa tarvittavan tuen ja asennuksen jälkeisen seurannan samasta paikasta, johon myös kaikki mahdolliset reklamaatiot voidaan osoittaa.

Tässä ei ole kyse pelkästään hinnasta, vaan myös lämmitysratkaisuun sisält yvien tuotteiden monipuolisuudesta. Samasta paikasta hankitut, viimeisen päälle suunnitellut ratkaisut toimivat parhaiten, ja Nobø voi toimittajana vastata kaikkiin vaatimuksiin.

Hankintavaiheessa kannattaa miettiä hieman myös tulevaisuutta. Jos älytalojärjestelmän asentaminen tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi, Nobøn älykäs lämmityksen ohjaus voidaan kätevästi integroida myös tulevaisuuden älytaloratkaisuihin.

Nobøn kokonaisvaltaiset lämmitysjärjestelmät tarjoavat käyttömukavuutta kaikilla tasoilla; hankinnasta omistamiseen, käyttöön ja myöhempiin päivityksiin.

Lue lisää: Näin löydät oikean toimittajan lämmitysjärjestelmällesi

Elradiator sovrum

Paras lämmitysratkaisu

Parhaat sähkölämmitysratkaisut kotiin tai vapaa-ajan asuntoon on helppo selvittää uusien yleiseurooppalaisten energiatehokkuusvaatimusten perusteella. Älykkäällä lämmityksen ohjauksella varustettu sähkölämmittimien ja lattialämmityksen yhdistelmä tarjoaa hyvän ja taloudellisen mukavuuslämmön, jota voidaan säätää tarpeen mukaan. Huonekohtainen tasapainotettu ilmanvaihto lämmöntalteenotolla tuo sisätiloihin raitista ilmaa lämmintä ilmaa tuhlaamatta. Tämä tekee ratkaisusta entistä paremman niin taloudellisuuden kuin sisäilman laadun kannalta.

Ekosuunnitteludirektiivi  määrittelee sen, millainen ratkaisun tulee vähintään olla. Kiinteästi asennetut sähkölämmittimet tulee nykyään varustaa elektronisilla termostaateilla, jotka voidaan ohjelmoida laskemaan lämpötilaa silloin, kun mukavuuslämpötilalle ei ole tarvetta. Lisäksi ikkunassa on oltava anturit, jotka lähettävät signaalin termostaatille, kun ikkuna avataan.

Tehomaksun myötä energiatehokkuudesta tulee entistä tärkeämpää myös mökillä/vapaa-ajan asunnolla.  Edistyksellisillä, älykkäällä lämmityksen ohjauksella varustetuilla sähkölämmitysratkaisuilla on monia etuja. ”Soita mökki lämpimäksi” -palvelun nykyaikaista versiota ohjataan mobiilisovelluksella, jonka avulla on mahdollista käynnistää lämmitys huone kerrallaan ja saavuttaa mukavuuslämpö ennen mökille saapumista – ilman tehomaksua.Lue lisää Lämmitysblogista.

Nobøn kokonaisvaltainen lämmitysratkaisu älykkäällä lämmityksen ohjauksella tarjoaa parhaan hyödyn sekä energiatalouden että mukavuuden kannalta. Ratkaisut sisältävät monia toimintoja, jotka ylittävät uusien määräysten vähimmäisvaatimukset, joita ovat esimerkiksi alhainen energiankulutus stand by -tilassa sekä erittäin tarkat termostaatit.

Olemme laatineet myös oppaan, joka voi auttaa sinua kysymään oikeita kysymyksiä sähköasentajaltasi, kun suunnittelet lämmitysratkaisun hankkimista:

Ilmainen tarkistuslista Osto-opas kokonaisvaltaisen lämmitysjärjestelmän hankintaan
Tilaa Glen Dimplex blogi?